приказки от деца

Начало | приказки от деца | Мечтата на житената питка

Мечтата на житената питка

Станимира Василева | 2019-12-20

Мечтата на житената питка

Една жена изпекла житена питка, която била необикновена. Питката мечтаела да отиде в двореца и да види как царят и царицата управляват царството си. Речено – сторено. Търкулнала се питката и се намерила при момче, направено от дърво. Името на момчето било Пинокио.

– Къде отиваш? – попитал Пинокио ароматната питка.

– Отивам в двореца при царя и царицата, но не знам как да стигна. Можеш ли да ме упътиш?

Пинокио не знаел пътя, но не си признал и казал:

– Тръгни наляво по пътечката!

Дървеното човече излъгало и тогава носът му пораснал. Питката тръгнала, но не предполагала каква опасност я грози, защото там дебнел Злият вълк, който издухал къщичката на трите прасенца. Питката се търкаляла, търкаляла, но се изморила. Зърнала една къщурка. Тя почукала и на вратата се показал вълкът.

– Влез! – казал ѝ той.

– Какво дириш, питке? – попитал лакомо Вълчо.

– Искам малко да поспя, защото се уморих. Тръгнала съм за двореца, а пътят е дълъг.

– Поспи, поспи! – рекъл вълкът.

Питката легнала, без да подозира злите намерения на хищния вълк. Докато тя сладичко си спяла, а Вълчан се готвел да я изяде, случайно минал пазачът на гората Котаракът в чизми.Той надникнал през прозореца на къщичката и видял, че питката е в беда и веднага измислил хитрост, с която да я спаси. Направил капан на вълка. Казал му, че наблизо пасат стадо овчици. И когато той отишъл да провери, Котаракът и питката избягали.

– Благодаря ти, че ми помогна, спасителю мой! – рекла питката. Сега ще продължа пътя си към двореца, за да сбъдна своята мечта – да видя как живеят царят и царицата и как управляват своето царство.

Участва в конкурса „Моите любими книжни герои в една история“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град