новини детски

Начало | новини детски | Приказката „Иван Глупака” превзема книжарниците с великолепен превод и... бод зад игла

Приказката „Иван Глупака” превзема книжарниците с великолепен превод и... бод зад игла

Аз детето | 2020-09-10

Приказката „Иван Глупака” превзема книжарниците с великолепен превод и... бод зад игла

Приказката „Иван Глупака“ от Лев Н. Толстой е най-новата перла в короната на издателство „Лист“ и тяхната поредица „Детски шедьоври от велики писатели“. Подобно издание няма аналог на българския книжен пазар и то не заради историята, корицата или текста... Книгата е още по-интересна и ще е истински красив подарък за всеки малък читател.

Историята, пресъздадена на български от Ася Григорова, „убожда“ умовете и сърцата на читателите освен със сюжета си и с невижданите досега у нас илюстрации-бродерии. Младата и талантлива художничка Калина Мухова ги направи специално за книгата от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“ по покана на издателство „Лист“. Това е първото издание от този род у нас.

„Обичаме да експериментираме и след хартиените пластики, които Капка Кънева разработи за три от книгите ни, много исках да имаме и книга с бродирани илюстрации. Търсих подходяща книга и художник, който може да ги направи, и накрая ги намерих. Калина Мухова предаде с игла и конец усещането за руска народна приказка – точно такава, каквато е искал да създаде Толстой“, каза Гергана Димитрова, главен редактор на издателството.

Иван Глупака разпръсква поуките си от 1885 г., когато творбата вижда бял свят за първи път. Тутакси обаче става жертва на цензура. Фактът, че приказката осмива богаташите и начина им на живот е твърде неприемлив за властовите порядки в царска Русия. Сюжетът се разпростира над царството на глупците, където властва Иван Глупака. Той бил беден момък с двама алчни, но мързеливи братя. С простодушието си Иван подчинява трима дяволи. С тяхна помощ спечелва царската дъщеря, а с нея и царството. Правилото там е само едно: ядат само онези с мазоли по ръцете, а другите се хранят с остатъци. Според Лев Толстой животът на „обикновените трудещи се хора“ е единственият реален живот и само те са предпазени от изкушения.

Вижте още:
Приказката за глупавия вълк



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град