интересно

Начало | интересно | Знаете ли как се събира мед? Всъщност е доста интересно!

Знаете ли как се събира мед? Всъщност е доста интересно!

Аз детето | 2020-08-12

Знаете ли как се събира мед? Всъщност е доста интересно!

Те бръмчат. Опрашват. Те коронясват царица. Понякога те ужилват! Да, пчелите са едни от най-интересните малки същества наоколо. И едни от най-полезните насекоми, защото не само, че помагат на всички растения да раждат вкусни плодове и зеленчуци като ги опрашват, но и правят сладкото, вкусно вещество, наречено мед. Някога яли ли сте мекици или препечени филийки намазани с мед? А може би го обичате в чаша чай или с палачинките? Повечето хора са съгласни, че медът е чудесно допълнение към много храни. И всичко е благодарение на пчелите! Замисляли ли сте се обаче как точно пчеларите събират мед от пчелния кошер, избягвайки да са ужилени от целия рояк или още по-лошо от пчелата майка?

Оказва се, събирането на меда е доста дълъг и труден процес. Както повечето неща, които правят пчеларите, безопасността е много важна. Били ли сте някога ужилвани от пчела? Ако е така, знаете, че боли. И, разбира се, някои хора са алергични към пчелите – ужилванията могат да имат опасни последици за тях. Ако сте алергични към пчелите, определено не препоръчваме да станете пчелар. Но дори и да не сте, винаги трябва да внимавате около кошер. Ето защо пчеларите носят специална защитна екипировка, когато правят нещо близо до кошера. Преди изобщо и да си помислят да се доближат, те си слагат дълги до лакътя ръкавици. Носят и специална шапка с воал, който покрива лицето им. Мнозина носят гащеризони, които са специално направени за предотвратяване на ужилвания от пчели. След като облекат всичко това, те са готови да се приближат до кошера.

Дори когато са покрити от главата до петите в защитно облекло, пчеларите правят всичко възможно да избегнат директен контакт с пчелите, докато събират мед. Това е най-безопасно както за пчеларя, така и за самите пчели. Някои хора използват специален уред, за да опушат с дим около входа на кошера. Това кара пчелите да се преместят на дъното на кошера, далеч от меда. Други използват дъска за изпаряване, която ще прогони пчелите с миризмата си.

Вътре във всеки кошер има дървени рамки, които държат пчелните пити. Когато пчелите правят мед, те го съхраняват в тези пчелни пити. Когато една рамка е пълна, я запечатват с восък. За да добият мед, пчеларите издърпват рамката от кошера и използват горещ нож, за да разрежат восъка. Но не само медът е полезен, от восъка стават чудесни свещи! Следващата стъпка в процеса включва нещо наречено меден екстрактор. Това е устройство, което изважда течния мед от пчелна пита, без да разрушава рамката. По този начин рамката може да се върне обратно в кошера и да се използва отново. След като медът преседи няколко дни на слънце е готов да се сложи в бурканчета и да се яде.

Но това не е всичко! Един пчелар трябва и да знае кога колко от меда може да прибере! Особено през есента и зимата трябва да са много внимателни колко мед ще оставят на самите пчели. Това е така, защото пчелите се нуждаят от мед, за да оцелеят през зимата. Ако вземете твърде много... пчелите просто няма да оцелеят. Въпреки това, отговорното събиране не вреди на пчелите. Пчеларите работят усилено, за да защитят кошерите си и правят всичко възможно да не премахват твърде много мед. Ако мислите да запазите пчелите, отделете много време, за да научите как да се грижите за кошер. Най-добре е преди да започнете да получите съвет от експерт.

В крайна сметка пчелите играят важна роля в нашата екосистема. За хората е важно да направят всичко възможно, за да им помогнат. Това важи особено за пчеларите, които поемат отговорност за грижите. Мечтаете ли да съберете един ден пресен мед от собствения си двор? Мнозина смятат, че това е забавно и много възнаграждаващо хоби!

Има и още интересни неща, които да прочетете:
Как пчелите правят мед?
Вие също можете да спасите пчелите!
Къде зимуват пчелите?
Защо пчелите толкова обичат да жилят?



Коментари
1 коментар

Нурджан , ,

Публикувано на 15.08.2022

Много полезна информация дава статията ! Само едно нещо не отговаря на истината, а то е, че, не пчелите опрашват всички растения, а вятъра !

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град